Podjetništvo za osnovnošolce

Ustvarjalnikovi podjetniški krožki v okviru iniciative TržičPodjeten.si so tedenska srečanja mladih z uspešnimi mladimi podjetniki, ki jim pomagajo pri razvoju njihove prve poslovne ideje oziroma pri izpeljavi projekta. Program krožka je nastal v sodelovanju z vodilnimi ameriškimi organizacijami na področju socialnega podjetništva, zato je njegov glavni namen opolnomočiti mlade in jim omogočiti dostop do znanja in praktičnih izkušenj, ki jih navkljub kvalitetnemu šolskemu sistemu težje pridobijo za šolskimi klopmi.

Na Osnovni šoli Križe in Osnovni šoli Tržič sta v prvem polletju šolskega leta 2017/2018 potekala krožka, na katerih so se učenci skozi praktične izzive učili podjetnosti in pridobivanja veščin, ki jim bodo pomagale lažje dosegati zastavljene življenjske cilje. Oba krožka skupaj je obiskovalo okoli 50 vedoželjnih učencev, ki so se enkrat tedensko pod vodstvom mentorja Nejca Konjeviča (vodja mentorjev Ustvarjalnika) srečevali po pouku in ustvarjali prve načrte za projekte, ki so jih izvedli v nadaljevanju.

Podjetniški krožek 2018

Podjetniški krožek – začetni

1. SREČANJE – 5. 11. 2018

Na spoznavnem srečanju, je bil cilj določiti termin krožka in pa se med seboj dobro spoznati. Med seboj smo si zaupali svoje hobije, ter kaj radi počnemo ob prostem času. Mentor jim je predstavil nekaj uspešnih zgodb, katere pa so začele prav iz problemov iz prostih časov. Nadaljevali so z igro v kateri so napisali svoja pričakovanja in svoje strahove v podjetniškem krožku. Mentor jim je predstavil natančneje delovanje krožka in kaj lahko pričakujejo na zaključku.

 

2. SREČANJE – 12. 11. 2018

Udeleženci krožka so se prvič spopadli z izzivom. Njih izziv je bil, da so morali se slikati v radijskem studiu ter posneti svojo kratko izjavo. Izziv, ki pa je na začetku izgledal zelo težaven, so ga opravili z lahkoto in se pri tem naučili, da je skoraj vse mogoče če se upaš vprašati in imaš pogum.

 

3. SREČANJE – 19. 11. 2018

Cilj srečanja je bil, da so udeleženci spoznali, da je izjemno težko dobiti zavrnitev. Udeleženci so morali opraviti izziv v katerem so morali iti na ulico in na prijazen način ter s spoštovanjem spraševati neznance različne izzive, recimo: ali nam lahko zapojete himno, ali se lahko slikam v vašem plašču,  ali si lahko tesitram vašo obutev. Udeleženci so tako prišli do spoznanja, da je izjemno težko dobiti zavrnitev, če vprašaš na prijazen način, saj smo ljudje po naravi prijazna bitja. Ko pričakuješ ne, dobiš ja.

 

Podjetniški krožek – nadaljevalni

1. SREČANJE – 5. 11. 2018

Na spoznavnem srečanju, je bil cilj določiti termin krožka. Udeleženci se med seboj ž dobro poznajo iz prejšnjega leta. Skupaj smo določili cilje in pa usmeritve kaj želimo doseči v tem letu.

 

2. SREČANJE – 12. 11. 2018

Z udeleženci smo izvedli brainstormanje za nove ideje. Razdelili smo se v 4 skupine, ki pa so med seboj krožile na 10 min za vsako postojanko. Skupaj smo odgovarjali na vprašanja: kaj si ljudje želijo, kaj ljudje kupujejo, kaj pogrešam v domačem kraju. Na koncu ure, je    morama vsaka skupina predstaviti en problem, ter rešitev za ta problem.

 

3. SREČANJE – 19. 11. 2018

Udeleženci so se razdelili v skupine. Vsaka skupina je dobila svoj izziv, problem, ki ga je morala pretvoriti v poslovno idejo. Razmisliti so morali kaj je njihov produkt, kakšne probleme rešujejo in kdo je njihov kupec. Srečanje smo končali z predstavitvijo teh idej.

Podjetniški krožek 2017


Ekipa podjetniškega krožka v Kamniku prejela nagrado za “Naj pitch”


Kratek povzetek dejavnosti podjetniškega krožka v OŠ Tržič in OŠ Križe


 

V sklopu podjetniškega krožka so morali učenci opraviti prve korake v svet podjetnosti skozi različne izzive.
V prvem izzivu je mentor ekipo učencev razdelil v dve skupini. Ena skupina se je morala slikati z županom, medtem ko je druga morala priti v eter lokalnega radia. Obema skupinama je uspelo že v prvem poizkusu!

Učenci so od vaje odnesli to, da je danes zelo pomembna vrlina si upati.

 

 

Posnetek iz etra Radia Gorenc:

 

 

 

X